Hermans föräldrar - Johan och Hanna - de första "Nylundarna"

Det finns också en fotoförstoring av Hanna och Johan, som hängen på väggen i den gamla stugan på Tast.  Jag tror att den bilden är "fotoshoppad" från den senare bilden här uppe.  Johan och Hanna tog i något skede efternamnet Nylund.

Johan Johansson Tast - även kallad "Nylunds-Gobbä" på gamla dar - föddes den 1 september 1843 på Ollisbacka.  Han var tredje barn till Johan och Anna Ollisbacka *).


Fadern dog innan Johan ens fyllt 7 år, och modern blev ensam med tre flickor (4-13 år) och Johan.  Det finns väldigt litet uppgifter om Johan bevarade, men vi vet att han for till Ryssland som 20-åring och jobbade på skeppsvarvet i Kronstadt en tid.


Som 27-åring hade Johan kommit tillbaka till hemtrakterna och gifte sig med Hanna Lovisa, som var bonddotter på Tast.  Johan blev måg och senare bonde på Hannas del av Tast hemman.  Efter nyskiftet vid sekelskiftet tog Johan och Hanna släktnamnet Nylund.


Enligt en notis i Norra Posten blev Johan knivhuggen på gästgiveriet i Tast 1885 - men riktigt säkert är det inte att det är rätt person - det fanns nämligen flera med namnet Johan Tast vid denna tidpunkt.


Johan blev nästan 78 år gammal, och sonsonen Sigurd som var 6 år gammal när Johan dog, berättade att han mindes hur farfar satt och klöv ved, uthålligt men långsamt och pustande av stor möda.


 

********************


*) 

 

Johans mor Anna var född Tast men var inte släkt med vår gren av släkten Tast. Annas farfars far, Hans Johansson, som var född 1706 i Haavisto, köpte ett hemman på Tast och flyttade dit 1743. 


Enligt Sigurds uppgifter var han i domböckerna "känd som en besvärlig krångelbytta" - så om någon av oss känner igen sig i det eptitet, så vet han/hon ju nu varifrån dom generna eventuellt kommit...

Johanna Lovisa  - "Nylunds-Hanna" - föddes på Tastbacken den 30 januari 1850.  Hon hade då tre äldre systrar: Maja Lisa som var 13 år, Anna Brita som var 5 år och Ida Sofia som var 2 år gammal.  Efter Johanna kom ännu lilla-syster Emma Emilia.


Det fanns också tre bröder, men två dog som spädbarn och brodern Alexander dog som 17-åring när Johanna var 8 år gammal.


Eftersom det inte fanns några bröder, delades Tast hemman mellan systrarna.


Maja Lisa blev anmoder till släkten Tast medan Anna Brita blev anmoder till släkterna Granlund och Bång.  Ida Sofia gifte sig Björndahl och flyttade till Karleby, medan Emma Emilia gifte sig med handelsman Carl Johan Uunila i Gamlakarleby.


Hanna var 20 år gammal när hon gifte sig med Johan, och de fick 11 barn tillsammans. När den yngsta, Ester, föddes var Hanna 42 år gammal.  Samma år - 1892 - föddes hennes äldsta barnbarn, Ines Adele, i Amerika. 


Hanna förlorade åtta av sina elva barn under mer eller mindre dramatiska omständigheter: fem pojkar dog i olika barnsjukdomar, lilla Ester i sviterna efter en olycka, Selma bruten av olyckliga omständigheter och Emil försvann i Amerika.

Hanna dog 1915 i en ålder av 65 år, och hennes dödsattest, utskriven på rutigt papper av en läkare med oläslig namnteckning hittades bevarad i ett gammalt fotoalbum, som finns hos Marianne Blomqvist idag.


Kommer småningom:

Fotoalbum som antagligen tillhört Hanna Lovisa>

Bilder och minnesföremål som tillhört Hermans släktingar>


Hannas och Johans barn

Hanna och Johan fick 11 barn, men endast fem av dem uppnådde vuxen ålder.  Deras äldsta dotter, Selma Kristina, emigrerade till Amerika och gifte sig där med Richard Ring. Följande dotter, Ida Johanna gifte sig med Hugo Paasiala, som kom som måg till Tast 1905. Hugo tog namnet Nyström. Nummer tre i skaran var Herman, och sedan kom brodern Johan Emil, som emigrerade till Amerika. Systen Signe Maria dog i lunginflammation i mars 1917, 30 år gammal och yngsta systern Ester Adele dog 1899 som 7-åring i blodförgiftning efter en olycka.


Här kan du läsa mera om Hermans syskon> (småningom)


 

************************


 


Antavlor för Johans och Hannas anfäder. 


Klicka på tavlorna så får du upp dem i större format!

Denna antavla visar Johans förfäder ända till de äldsta Ållisbacka-släktingarna från första hälften av 1600-talet - 12 generationer bakåt i tiden från oss kusiner räknat.  Släktnamnet Ollisbacka kommer ursprungligen från "Ålidsbacka".
Johanna härstammar på fädernet både från släkten Skriko och från Matts Mattson Honga, som kom som måg till Skog och sedan blev husbonde på Tast.
Denna tavla visar Hannas förfäder ända till Olof Mattsson Skriko som var född 1679 och till Matts Mattsson Honga/Tast som föddes 1710.